Belastningsskador och hur man undviker dessa del 1

Extremutmaningar är påfrestande för kroppen, oavsett vad för element det är man utövar, vare sig det gäller cykling, simning eller löpning. Men oavsett vilken sport du än utövar så finns det alltid någon form av skaderisk, vare sig det rör sig om direkt skada, indirekt skada, förslitningsskada som uppstår över tid eller belastningsskada som kommer under påfrestande situationer. Vissa ger dig en enkel rehabiliteringlösning eller återhämtningsperiod samtidigt som andra kan ta år, eller gå så långt att du aldrig kan bli fullt återställd och därmed kanske aldrig utöva din sport igen. I denna och kommande artikel tänkte jag fokusera på ämnet belastningsskador och hur man på bästa tänkbara sätt kan minska risken genom att använda förebyggande åtgärder för att detta.

Skador uppstår

Som idrottare vet man att skador hör till, att det kommer när man minst anar det och oavsett hur mycket man än tränat eller förberett sig, så kan det hända, även den bäste. Men genom att ta förebyggande åtgärder, använda sig av rätt utrustning, kan man i alla fall minska risken att dessa typer av belastningsskador uppstår. Att eliminera risken het är som sagt omöjligt, men du kan gå från att ligga i en högriskgrupp till att sluta upp i andra änden av detta spektrum.

När det gäller träning och atleter som satsar 110% på sin sport, då är risken att man försöker för mycket, man vill för mycket och tävlingsinstinkten kanske ibland överröstar förnuftet. Ja du vill bli bättre, du vill bli bäst, men din kropp är inte en evighetsmaskin, den är ett finkalibrerat instrument som titt som tätt behöver underhållsarbete och detta gäller alla, från den som precis börjat träna till den som befinner sig i sin bästa form någonsin. Ja, träningen du utövar hjälper dig att förbättra din prestation men för att du ska kunna nå högre höjder och se resultat, måste du också ge kroppen en chans att återhämta sig. Att konstant pressa den, utsätta musklerna för hårt arbete utan att ge dem en chans att vila, så att de nästa gång kan ta den hårdare träningen du utsätter dem för. Muskler som inte ges möjligheten, har också en betydligt större risk att drabbas av skador, och beroendes på allvarligheten på skadan kan allt det hårda arbetet vara förgäves om du på grund av en belastningsskada tvingas sluta träna under ett par veckor till ett par månader.

Identifiera behoven

Tar vi löpargruppen så måste vi identifiera behoven, identifiera vad vi kan göra och hur vi går till väga för att minska skaderisken. Att låta kroppen vila mellan träningarna är ett behov, men ett annat är att se till att du hittar utrustning som är rätt för dig och som löpare, då är det viktigaste att finna rätt i skor som är rätt för dig, din profil, kropp, hållning och underlag som du springer på. Varför jag fokuserar just på belastningsskador beror på att dom i regel tar betydligt längre att återhämta sig ifrån jämfört med akuta skador. Dom kan få en konkret behandling, rehabilitering och en utstakad plan för hur man tar sig tillbaka. Belastningsskador är nödvändigtvis inte så enkla alla gånger. En belastningsskada behöver inte ha klara indikationer på vad det är som har orsakat skadan vilket då kan göra det svårt att behandla den och än värre, skadan kan ha uppstått som ett resultat av flera olika orsaker, vilket gör det ännu svårare. Det är därför otroligt viktigt att du i ett tidigt skede av din träning identifierar dina behov när det gäller utrustning, utformning av träning och övriga segment.