Cape Epic, en mountainbiketävling

Detta blir mitt andra inlägg om mountainbiketävlingar, efter att i mitt första inlägg i denna serie tittat närmare på La Ruta de los Conquistadores, en mountainbike tävling som årligen avverkas i Peru. Absa Cape Epic eller Cape Epic som det också kallas för, är en årlig mountainbiketävling som hålls i västra Sydafrika. Tävlingen sträcker sig över 700 kilometer och vara i åtta dagar. Hit kommer stora delar av världseliten inom mountainbiking för att delta i detta unika event. Till skillnad från övriga event som anordnas så är detta en lagtävling där man deltar två och två. För att deltagarna ska kunna få en registrerad sluttid krävs det att de håller ihop under hela tävlingens gång.

Nu är det inte enbart proffs som kommer till start i detta event, även amatörer är välkomna att delta, om de känner att de är kapabla att anta denna utmaning. Amatörerna måste delta i ett lotteri innan tävlingen, för att säkra sig en plats då det enbart finns ett begränsat antal platser tillgängliga, 600 lag totalt, och på detta sätt har alla chansen att få en plats, även om man är sent ute till registreringen. Vinnarna utses genom att slå ihop alla resultat från de olika deltävlingarna under dessa åtta dagars tävlande. Därefter utses ett vinnande lag i de olika kategorierna som finns tillgängliga. Cape Epic beskrev som mountainbike versionen av “Tour de France” av den olympiske guldmedaljören i mountainbiking från 1996, Bart Brentjens.

Historiken bakom tävlingen

Kevin Vermaak, 43, är mannen som ligger bakom Absa Cape Epic och som anordnade den första tävlingen som hölls 2004. Vid denna tidpunkt fanns det inga liknande event i Sydafrika och sporten var fortfarande i ett relativt tidigt skede i sin utsträckning i landet. ung i landet.  Hans vision var att skapa ett världsledande mountainbikeevent som skulle testa deltagarnas fysik och uthållighet till det allra yttersta. Kevin var en väldigt aktiv cyklare under tidigt 2000-tal där han bland annat tog del av två tävlingar över Himalaya och i 2002 års upplaga av La Ruta de los Conquistadores i Costa Rica. Det var också under denna tävling som idén bakom Cape Epic växte fram och blott två år senare hölls den första tävlingen. Kevin själv hade inte möjligheten att delta förrän först vid årets upplaga.

Lagtävling

Som jag nämnde tidigare så är detta inte en individuell tävling utan istället en lagtävling om två personer per lag. Ursprungligen var lagkonceptet skapat för att öka säkerheten för de tävlande, då delar av tävlingen går av stapeln inom områden så är väldigt svåra att ta sig till och som ligger väldigt ödsligt till. Att då ha en lagkamrat med sig, utifall något skulle hända, gav de tävlande en ökad säkerhet om olyckan skulle vara framme. Än idag är detta koncept något som värderas högt bland deltagarna, att ”se efter varandra” är idag mer än självklarhet och har idag en stor betydelse i tävlingen, speciellt ur en taktisk aspekt. Alla deltagare, proffs som amatörer, måste ha en perfekt synk mellan sig själva och sin teamkollega, och får inte ha ett avstånd på mer än två minuter mellan varandra, under någon gång i tävlingen. Skulle avståndet gå över två minuter, bestraffas laget med en timmes tillägg. Lagen kan som mest få tre timmars tillägg, därefter diskvalificeras laget om dom bryter mot tvåminutersregeln en fjärde gång. Lagen måste också klara av varje sträcka inom en utsatt maxtid för att få sin tid tillgodoräknad till den totala sluttiden.