En svensk klassiker

En svensk klassiker kan även kallas för klassikern. Det innebär att man genomfört en kombination av de fyra av de största svenska loppen på långdistans som vi har i Sverige. Termen svensk klassiker har funnits sedan årtalet 1972. För att ha genomfört en svensk klassiker så krävs det att man fått diplom från dessa fyra långlopp samt att de har genomfört inom ett tidsspann på ett år.

En svensk klassiker
En svensk klassiker

Idag så finns det ungefärligen en bit över 32 000 individer som kan säga att de har genomfört en svensk klassiker. Om man ej vill genomföra den fulla klassikern så kan man välja att köra en halvklassiker eller så kan man som kvinna över 15 år välja att genomföra tjejklassikern.

De långlopp som behöver genomföras för att ha genomfört en traditionell klassiker består av Vasaloppet eller även Öppet spår, vilket innebär 90 km skidåkning. Nästa lopp är Vätternrundan som innebär att man cyklar 300 kilometer. Vansbrosimningen är även den ett lopp man behöver genomföra som innebär 3 kilometer av simning i en öppen älv. Sista loppet består av löpning och det gör man i Lidingöloppet och distansen är 30 kilometer.

Vill man istället genomföra en halvklassiker så är loppen Halv Vasan, skidor i 45 kilometer eller 30 km åkning i loppet Engelbrekts halvan. Cykelloppet är Halvvättern och sträckan är 150 kilometer. Simnings delen är Vansbro Halv sim på 1,5 kilometer. Löpningen är sedan halva Lidingöloppet, alltså en sträcka på 15 kilometer. Tjejklassikern däremot består av tjejvarianterna av de ovan nämnda loppen. Tjejvasan som är 30 kilometer skidåkning, Tjejvättern som innebär 100 kilometer cykling, Vansbro tjej sim som är 1 kilometer långt och till sist Lidingö tjejlopp som är 10 kilometer löpning.

Några av de olika loppen

Vasaloppet är som tidigare nämnt ett skidlopp som man genomförs en gång per år. Det är alltid den allra första söndagen av mars månad som loppet går av stapeln. Sträckan som åkarna ska ta sig igenom är 90 kilometer lång. Starten är i Berga by som ligger i sälen och målgången är i Mora som ligger i landskapet Dalarna. Det är både det äldsta samt största långloppet som vi har i Sverige.

Vätternrundan däremot är mycket längre än Vasaloppet, då ska man på cykel ta sig runt Vättern på en sträcka som är 300 kilometer lång. Detta lopp är alltid helgen innan midsommar äger rum, loppet genomförs årligen. Detta lopp skiljer sig lite då det är ett motionslopp och inte har någon så kallad officiell resultatlista.

Vansbrosimningen är ett simlopp som sker i öppet vatten i just Vansbro kommun. Man ska simma en sträcka på hela 3 kilometer där 2 kilometer är i med strömt vatten medans den en kilometer i mot strömt vatten. Detta lopp sker under juli månad. Lidingöloppet är ett långdistanslopp inom löpning. Man löper i terräng och det är en sträcka på 30 kilometer. Tidpunkten på loppet brukar vara den sista helgen av september månad.