Extremlöpning – Undvik belastningsskador del 2

Då var det dags för den andra delen i denna serie där jag tittar närmare på hur man bäst undviker att dra på sig belastningsskador när man är ute och springer, vad man som löpare bör tänka på, vilket utrustning som man bör använda eller inse att man kanske behöver hjälp för att hitta rätt utrustning. I första delen gick jag igenom exakt vad en belastningsskada är och hur du bör lyssna på din kropp och känna efter. I denna del går jag inte lite djupare på själva skadeförloppet och läkningsperioden.  

Inflammationsfasen

Efter att du ådragit dig en belastningsskada så drabbas du av den första perioden som kallas inflammationsfas, något som varar i ett par dagar upp till en vecka och är för många den värsta tiden under skadeperioden. Detta då personen inte bara har smärta från skadan, personen måste också i regel var väldigt stilla och inte anstränga sig, så att skadan inte förvärras, något som en väldigt aktiv person kanske inte direkt trivs med. Har ni fått en inflammation så kännetecknas den genom att du får en rodnad runt området, det svullnar upp, känns varmt, ömmar eller smärtar samt att du i vissa fall även tappar funktionsförmåga om det vill sig riktigt illa. För att behandla detta krävs det vila och i regel medicinering i form av antiflamatorisk medicin tillsammans med att kyla ned området på bästa möjliga sätt. Är smärtan på tok för hög kan det även behövas smärtstillande medicin, för att underlätta det dagliga livet och möjligheten att sova om kvällarna.

Läkningsfasen

Så fort du börjar ta medicin eller om du fick en spruta direkt in i området som är skadat, påbörjas läkeprocessen. Om du hjälper till med att inte belasta området och undviker i största möjliga mån att använda kroppsdelen, kommer läkningfasen att påskyndas. Men ni måste ge det tid då det kommer ta någon vecka eller två innan ni känner er riktigt bra igen. Vad ni än gör så börja inte att anstränga området för tidigt, ge kroppen gott om tid för att återhämta och laga sig själv. För tidig aktivering resulterar allt för ofta i att ni förvärrar skadan igen och måste då börja om processen från start vilket då kommer att förlänga läkeprocessen avsevärt.

Återuppbyggnad

Det skadade området har vid det här laget börjat läka till en sådan grad att du nu kan sakta men säkert påbörja med lätt träning igen och jag lägger då stor vikt på LÄTT träning, då du inte vill överanstränga området direkt och dra upp skadan igen. Börja väldigt försiktigt och arbeta dig sedan gradvis uppåt. Känn efter under första träningen så att du inte har någon form av smärta. Börjar det smärta avsluta då direkt, då det inte är någon mening med att fortsätta då det inte finns något här som kallas för att arbeta sig igenom smärtan, det enda du gör då är att du tar två steg tillbaka i läkningsprocessen istället för ett steg framåt. Innan du börjar träna så ska du vara helt smärtfri, känna att du har bra rörlighet och normal styrka och att belastning av området inte ändrar dessa faktorer på något sätt. Kör sedan lättare träning och öka gradvis, men gör det långsamt. Efter ett par veckors lättare träning bör du ha nått en sådan nivå att du kan börja träna fullt ut igen men som sagt, lyssna på din kropp och låt den föra talan, inte din hjärna eller ditt hjärta!