Extremsporta med fridykning

Fridykningens teknik kommer från pärljägare och spjutfiskare, men numera har fridykning blivit en extremsport. Visserligen kan egentligen vem som helst ägna sig åt detta oavsett kroppens fysik, ålder eller om det finns någon erfarenhet sedan tidigare av att dyka fritt. Allt handlar egentligen om att få dyka utifrån sina personliga förutsättningar och villkor. För den som är intresserad finns det utbildningar för fridykning runt om i Sverige. Utbildningarna passar både noviser och erfarna fridykare.

Att fridyka kostar inte så mycket och är mycket tillgänglig som sport. Utrustning som krävs är egentligen ett cyklop med snorkel och simfenor, som kostar runt 500 kronor. Vill man sedan förlänga dyksäsongen finns det speciella fridykardräkter. Sedan finns det dykare som tar fridykning till en helt annan nivå och går verkligen in för det. De gör allt för att försöka sätta rekord att komma ner så djupt som möjligt, men det är alldeles för extremt för den ovana dykaren. 

Extrem fridykning

Att hålla på med extrem fridykning krävs förberedelse eftersom de modiga dykarna dyker ner under vattnet i flera minuter för att komma så djupt som möjligt med ett endaste andetag. Detta ända ner till 300 meters djup för de dykare som har den rätta tekniken och helt utan någon syreförsörjning.

Det finns en svenska, Annelie Pompe, som hade världsrekordet i fridykning ett tag. Hon dök ända ner till 126 meter, men hennes rekord i dykningen är slaget numera, men Annelie är fortfarande den enda personen som både har varit högst upp (Mount Everest) och längst ner i världen. Anneli har lagt många timmar på att träna rätt andningsteknik för att komma så djupt som möjligt och bemästra dykreflexen. Vill man testa extrem fridykning och har tränat inför det, finns de bästa vattnen att fridyka i runt om Lobok och Bali då förutsättningarna där är de allra bästa.

Tävlingar i extrem fridykning

Sedan 1990-talet har det hållits ett flertal APNEA (fridyknings) tävlingar och det går ut på att befinna sig under vattnet så lång tid som möjligt med ett endaste andetag. Det finns sex kategorier i tävlingen:

CWT (kontant vikt) – Fridykarna ska simma ned- och uppför så djups som möjligt ut efter en lina. Dyket genomförs med fenor/fena, samt vikten ska vara densamma hela tiden.

CNF (konstant vikt utan några fenor) – Simma bröstsim ned- och uppför längst en lina, samt har samma vikter hela tiden. Det får inte användas några fenor/fena. Denna stil kallas också klassisk stil.

STA (statisk APNEA) – Dykarna håller andan under vattnet och ligger still. Genomförs oftast i pooler och dykarna har ryggen uppåt.

DYN (dynamisk APNEA) – Dykarna ska simma så långt som möjligt under vattenytan med fenor/fena. Tävlingarna genomförs som regel i pooler.

DNF (dynamisk APNEA utan några fenor) – Simma under vatten så långt som möjligt utan några fenor/fena. Simsättet är bröstsim. Denna gren kallas även för simning på längden i klassisk stil.

FIM (free immersion) – Dykarna drar sig ned- och uppför ut med en lina helt utan fenor/fena.

För att sätta rekord finns två kategorier:

VWT (variabel) – Dykarna har tyngder och åker nedåt, för att simma upp själv utan hjälp.

NLT (no limit) – Dykarna på med hjälp en släde nedåt och uppåt med en luftfylld ballong.