La Ruta des los Conquistadores mountainbiketävling

06-bkg-laruta14

La Ruta de los Conquistadores är en av de första mountainbiketävlingarna av sitt slag. Detta går av stapeln i Costa Rica varje år och sträcker sig över flera dagar. Tävlingen går ut på att ta sig från kust till kust i Costa Rica, med start från stillahavskusten över till atlantkusten och detta sker under 3 dagars tävlande. Den totala sträckan som de tävlande måste klara av är omkring 400 kilometer, över oförglömlig terräng. Detta är tveklöst en utmaning utan dess like. Deltagarna här sak inte enbart klara av 400 kilometer under tre dagar, de är också tvungna att stå pall för den totala höjdskillnaden motsvarande 8000 meter och de olika klimat som de passerade igenom under tävlingens gång. Evenemanget är öppet för både proffs som amatörer, där amatörklassen har 12 timmar på sig att avsluta varje deltävling. Klarar dom inte av att ta sig i mål inom 12 timmar, kommer deras totala tid inte räknas, men det är fortfarande välkomna att delta I kvarvarande deltävlingar. “La Ruta de los Conquistadores” sätter även de tuffaste deltagarna på prov där deras skicklig- och uthållighet verkligen sätts på prov.

maxresdefault

Ursprung

La Ruta de los Conquistadores, också känt som La Ruta, skapades i ett försök att få medias uppmärksamhet, både lokalt och internationellt, med syfte att få folk att förstå vikten av att bevara den fauna och flora som landet erbjuder. Från början var tävlingen en ekologisk expedition som följde vägen som de spanska erövrarna Juan de Cavallón, Perafán de Ribera och Juan Vázquez de Coronado tog under deras expedition i landet år 1653 till 1660.

Själva tävlingen hölls första gången 1993, skapat av Román Urbina, en känd atlet och äventyrare som tack vare sin involvering och hårda arbete med La Ruta, nu är nominerad till Mountainbike Hall of Fame. Tillsammans med en grupp vänner beslöt sig Urbina för att genomföra expeditionen på sin mountainbike, bara för skoj skull, men insåg snabbt att detta skulle kunna vara ett äventyr som även andra skulle vilja kunna ta del av. Det tog heller inte länge innan övriga världen hade fått nys om denna tävling och intresset sköt således i höjden ganska snabbt.

img_7223

Tävlingssträckan

Som jag nämnt så går tävlingen ut på att ta sig från kust till kust i Costa Rica, och detta inom loppet av tre dagar. Tävlingen inleds vid en strand i kuststaden Jacó to Bonita och tar sig sedan 400 kilometer över oförglömlig terräng där deltagarna måste ta sig över floder, dalar och upp för branta berg. När deltagarna når den högsta punkten under tävlingen, på toppen av vulkanen Irazu, befinner de sig på 3300 meters höjd. Under varje deltävling finns det fyra kontrollstationer längs vägen var syfte är att hjälpa de tävlande med allt från reparationer av deras cykel till medicinsk hjälp om så skulle behövas. Om en tävlande inte tar sig till en av dessa kontrollstationer inom en utsatt tid, då hämtas denne upp med ett terrängfordon och körs till mållinjen och tävlingen för denna dag är över. Den tävlande kan fortsätta tävlandet efterföljande dag om denne så önskar, så länge de inte var den sista dagen av tävlan förstås.