Norseman Xtreme Triathlon i Norge

nxtri-1-6

I mitt första inlägg i denna serie tog jag en titt på en mountainbiketävling i Costa Rica. I detta inlägg förflyttar jag mig betydligt närmare Sverige, till vårt grannland I väst, Norge, och triathlon utmaningen Norseman Xtreme Triathlon som går av stapeln varje år. 250 deltagare får här möjligheten att ta del av denna tuffa triathlontävling. Startskottet för tävlingen går ifrån en färja där deltagarna måste genomföra ett dyk från fyra meters höjd, ner i fjordens kyliga vatten. Därefter väntar en 3,85 kilometer simning till en strand, där nästa steg i tävlingen väntar, cykling över en sträcka på totalt 179 kilometer över inte mindre än fem bergspass. Tävlingen avslutas sedan med ett löpsegment på 42,2 kilometer som avslutas på toppen av Gaustatoppen, 1880 meter över havet.

Som om detta inte vore nog så är också vädret en riktig tuff utmaning, då det mer eller mindre är oförutsägbart. Det kan växla väldigt snabbt, från en relativt lugn och solig dag, till en med kraftiga och kalla vindar, som verkligen pressar deltagarna till det yttersta.

Det finns också ett delsegment i tävlingen, som avgör om deltagarna får sig en eftertraktad svart eller vit tröja vid målgång.  De första 160 deltagarna som når 32,5km under löpsegmentet, får avsluta tävlingen på Gaustatoppen och således få sig en svart tröja. Övriga deltagare får genomföra sin avslutning på betydligt lägre höjd och därigenom då få en vit tröja vid målgång. Självfallet är det mer prestige i att gå ifrån tävlingen med en svart istället för en vit tröja.

Nästa event: 5 August 2017

Distans:  226 kilometer

Stigning: 5,000m

Terräng: Iskall fjord

Temperatur: 15.5 till 17˙C i vattnet. Temperaturen i luften ändras konstant

del_8590-1

Individuell tävling

Hela denna tävling är individuell, vilket betyder att det inte finns någon form av support under tävlingens gång. Därför måste deltagarna ha med sig ett eget supportteam som förser dem med all den hjälp de kan behöva, så som mat och dryck eller hjälp med trasig utrustning. Detta supportteam måste också följa deltagaren under den sista klättringen uppför berget, på grund av de faror som medföljer under en sådan stigning, speciellt med tanke på syrenivån som minskar ju högre upp de kommer.  Under denna sista del av tävlingen måste även deltagarna springa med en ryggsäck på ryggen, som innehåller nödproviant och kläder, om vädret helt plötsligt skulle slå om vilket det gör väldigt ofta här.

Som jag nämnde här ovan så är deltagarantalet begränsat, och tillgängliga platser fylls snabbt varje år så önskar ni delta, då får ni se till att anmäla er relativt snabbt efter att registreringen har öppnats. Av de som årligen kommer till start i detta event är cirka 40% inte från Norge och 15% av de startande är kvinnor.

maxresdefault-1

Den allra första upplagan av Norseman triathlon gick av stapeln 2003 och såg då 21 deltagare komma till start. Rekordtiderna för tävlingen ligger på 10:22:37 för män, registrerat av norrmannen Lars Petter Stormo under årets upplaga. Den bästa tiden för kvinnor ligger på 12:17:04, en tid som noterades under 2012 års upplaga av tyskan by Annett Finger.