Rätt utrustning från start

Har du funderat på att börja träna riktigt hårt och sedan även kanske börja delta i någon form av extremutmaning, liknande Iron Man eller extrem löpning som i Marathon des Sables som genomförs i Marockos öken under stekande hetta, eller mountainbike utmaningen La Ruta des los Conquistadore, då är det oerhört viktigt att du har rätt förberedelse inför det stundande eventet eller eventen. Inte nog med att din kropp måste befinna sig i ett utmärkt skick och ha genomgått omfattande träning och förberedelse inför de event du planerar att delta i. Du måste också se till att du använder dig av rätt utrustning, då detta är A och O i att minimera riskerna för skador och olyckor under evenemanget.

Rätt förberedelser och utrustning

Inte nog med att din kropp måste vara i gott skick och att du är vältränad, du börjar också förbereda dig själv på rätt sätt inför de event du valt att delta i. Ska du bege dig til varmare breddgrader som martaonlöpningen i Marocko, då är det ett måste att du ställer om kroppen så att den vänjer sig vid den enorma hetta som råder där. Gör du inte dessa kan du inte bara riskiera skador eller utmaning, eller vara oförmögen att slutföra tävlingen, det finns också en risk att du, om saker och ting går riktigt illa, kan mista livet på grund av hettan. Då din kropp svettas så enormt och du förlorar både vätska och salt från kroppen, måste du se till att du återställer både vätskebalansen och men också allt salt du svettas bort. Genom att förbereda sig inför ett event som detta, med att bland annat spendera längre perioder i en bastu, kan du vänja kroppen vid hetta och lära den att svettas mer, inte mindre, vilket kanske låter konstigt men jo, du bör svettas mer då detta är kroppens naturliga sätt att kyla ner kroppen. Du vill vänja kroppen och få den att öppna upp venerna mer, vilket hjälper till med nedkylningen av kroppen samt att njuarna och lymfkötlarna lär sig att lagra natrium och andra viktiga komponenter.

När det gäller att cykla, även där krävs det att du har tränat ordentligt men också att du har rätt utrustning, framför allt rätt sadel då tiden du spenderar på cykeln sätter sina spår. Du vill sitta bekvämt och samtidigt underlätta för ryggen som utsätts för enorma påfrestningar under långa lopp.

Snåla inte när det kommer till din löp- och cykelutrustning, se till att du verkligen köper något som fungerar för dig men framför allt som är RÄTT för dig. Är du osäker på vad du behöver, ta då kontakt med en professionell som kan hjälpa dig och få dig på rätt väg. Det viktigaste komponenterna är som sagt cykeln och löpskorna. Skulle du köpa fel skotyp som inte är anpassad efter din nedsättning, hur du sätter ned foten under löpsteget, då kan du få problem relativt tidigt under loppet, både när det gäller dina fötter och ben men framför allt även din rygg. Du vill se till att du har en sko som ger dämpning och extra stöd på platser där det verkligen behövs.