Vad är egentligen triathlon?

I denna bloggserie tittar jag närmare på något vad jag skulle kalla för extremutmaningar, vare sig det rör sig om ironman, triathlon, mountainbike eller andra, fysiskt krävande event. I detta inlägg tänker jag titta närmare på vad egentligen triathlon är och vilka element som ingår. Personer som deltar i triathlonevent kommer från alla sociala klasser, både män och kvinnor och från alla åldersgrupper.

Under de senaste 15 åren har sporten vuxit enormt i popularitet, speciellt från den sociala och utmanande aspekten tillsammans med sportens välkomnande av nybörjare och förstagångsdeltagare.

Triathlons uppdelning

Sporten består av tre olika delar som utförs i en speciell ordning, varje gång. Först ut har vi simning som sedan följs av löpning och därefter avslutas med det sista delmomentet, löpning. Varje race kan vara av olika längder för varje delmoment men det finns ett par populära varianter som ofta används, speciellt inom större evenemang. Dessa varianter är Try-a-tri vilket är ett nybörjarevent, sprint som är precis som det låter, ett kort och snabbt event, olympic vilket är den vanligaste varianten följt av de två riktigt tuffa varianterna, halv och full iron man distanser.

De olika eventen har följande distanser för de olika delmomenten i tävlingen:

Try-a-Tri: 300m simning, 10km cykel, 3km löpning (distanserna varierar från event till event)
Sprint triathlon: 750m simning, 20km cykel,5km löpning
Olympic triathlon: 1500m simning, 40km cykel, 10km löpning
Halv Iron Man: 1900m simning, 90km cykel, 21km löpning
Iron Man: 3800m simning, 180km cykel, 42km löpning

Som ni ser så skiljer sig distanserna avsevärt men är ni en nybörjare och vill pröva på, då är try-a-tri absolut något för dig.

Största utmaningen

Även om simningen kanske inte är det längsta delmomentet i tävlingen så är det ofta något som deltagarna oroar sig för, speciellt om det sker på öppet hav eller i en sjö. Simningen kan också ske i en pool, men det tillhör inte vanligheterna. Förvånande nog så kan ett deltagande i ett triathlon event vara en ursäkt för dem att verkligen lära sig att simma rätt, för första gången i deras liv.

Övergången i ett triathlon innebär när deltagaren växlar från ett delmoment till nästa, exempelvis när man kommer upp ur vattnet för att växla över till cykling.

Vanliga frågor

Är triathlon en sport för endast vältränade individer? Nej sporten riktar sig mot alla deltagare, unga som gamla, nybörjare som proffs, män som kvinnor. Det finns i regel en mängd olika klubbar och sällskap med inriktning mot triathlon som ni kan ansluta er till, för att få hjälp och rekommendationer med träning men också för att skapa en trevligare omgivning och umgänge med likasinnade personer.

Vad betyder en “brick session”? En brick session är en träningssession där individen tränar två av de tre delmomenten i ett triathlon race, direkt efter varandra. I kort, personer ger sig ut och tränar simning, för att sedan direkt ta sig upp och ge sig ut på en cykeltur eller löpning. Träningen bör dock vara i ordning så utförs simning först, då bör man köra cykling och cyklar man då ska detta följas av löpning.

Behövs det en dyr cykel och utrusning? Nej det behövs inte, så länge du har en cykel som är säker och pålitlig. Många nybörjare använder sig av mountain bike eller en korsning mellan vanlig cykel och mountain bike. När det gäller skor så måste ni bara ha ett par som sitter bekvämt och passar era fötter. Se till att dom är använda innan racet så ni inte åker på blåsor och skavsår.